Amikor egy kutya etetéséről beszélünk, ne felejtsük el hogy ő elsősorban húsevő

Csokoládé

Az édesség, mely nélkül emberek tömkelege nehezen tudna élni, a négy lábon járó jószágoknak közel sem olyan jó. A csokikban található teobromin (a kakaónövény által termelt keserű alkaloid) hányást, hasmenést, szívritmuszavart, rohamokat és legrosszabb esetben halált is okozhat kedvenceinknek.

Nyers ételek

Tilos a kutyáknak nyersen tojást, húst vagy halat adni, mert onnantól egyenes út vezet a szalmonella kialakulásához. A tojás egy enzime akár kölcsönhatásba léphet a B-vitaminnal is, amely a bőrre és a szőrre lehet kihatással.

Szőlőfélék

Egy fürt szőlő, vagy egy pár szem mazsola semmi félnivalót nem rejteget magában a laikusok számára, mégis van bennük veszélyfaktor. A tudósok még nem jöttek rá,hogy milyen bennük rejlő anyagra allergének a kutyák, az azonban biztos, hogy veseelégtelenséget is kalibrálhatnak.

Zsíros húsok

A vasárnapi ebéd után sokan kutyáinknak adjuk a zsíros, félig sült maradékokat. Ez nem túl jó ötlet, hiszen fulladáshoz, és hasnyálmirigygondokhoz vezethet. Az ásványi anyagok tartalma kiegyenlítetlen a húsban: foszforba gazdag és kalciumban szegény.Annak ellenére, hogy a kutya egyszer ragadozó állat volt, nem jó, ha csak húst eszik, főleg az ásványi anyagok, nyomelemek és rostok hiánya miatt. A virsli sok zsírt és kevés ásványi anyagot, illetve vitaminokat tartalmaz. Ezért ez inkább jutalomfalat, min az étrend részelegyen!

Csont

A csont a kutyák klasszikus tápláléka. A csontnak is van egy bizonyos tápértéke és 30 %az ásványi tartalma. Ha túl sokat adunk kutyánknak, akkor székrekedést is okozhat, mert nehezen emészthető. Több mint 10 g csont/test kg már komoly gyomorproblémákat okozhat. A zsírtartalom a csont típusától függ. A csont fehérje tartalma nem túl jó minőségű a kutyák számára. Az éles, valamint a csöves csontok veszélyesek, megkarcolják, kivágják a kutyanyelőcsövét, gyomrát, beleit (véres széklet)! Ha gyorsan, habzsolva eszik, csak puha, könnyen rágható csontot adjunk neki!

 

[maxbutton id=”3″]

Élesztős élelmiszerek

Ezek az ételek megragadnak az ebek gyomrában, és kínzó fájdalmat idézhetnek elő. Sőt, mikor szervezetük elkezdené feldolgozni az élesztőt, mérgező alkoholt termelnek saját testükben.

Krumpli

A keményítőt a kutyus nem tudja lebontani és ezáltal megemészteni.

Fűszeres ételek

Hasmenést és hányást okozhat neki, kíméljük meg ettől őket!

 

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/etelek-es-italok-melyeket-adjunk-vagy-soha-ne-adjunk-a-kutyaknak.html 

Hozzászólások

Hozzászólások